Ολοκληρώθηκε η 2η Θεματική Διαβούλευσης Φορέων για το ΣΒΑΚ Δήμου Φλώρινας

Ο Δήμος σε συνεργασία με την Ανάδοχο εταιρία συμβούλων LEVER A.E., διοργάνωσε την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 τη 2η Διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς, ακολουθώντας το πλάνο συμμετοχικού σχεδιασμού που καθορίστηκε στην αρχή της εκπόνησης του έργου. Στην εν λόγω συνάντηση, η οποία έγινε με μορφή τηλεδιάσκεψης, εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία του COVID-19, έγινε εκτενής παρουσίαση από εκπροσώπους της LEVER A.E. σχετικά με τα σημαντικότερα στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης του συστήματος μεταφορών στον Δήμο, τους στρατηγικούς στόχους, τις προτεραιότητες και το πρωταρχικό όραμα του ΣΒΑΚ ενώ αναλύθηκαν τα εναλλακτικά προτεινόμενα σενάρια για την κινητικότητα. Στην συνέχεια, οι φορείς κλήθηκαν μέσα από συζήτηση να αξιολογήσουν και να επιλέξουν ανάμεσα στα σενάρια κινητικότητας που παρουσιάζονται όπως επίσης και να τοποθετηθούν επί του οράματος και των προτεραιοτήτων του ΣΒΑΚ.

Το παρόν από πλευράς Δημοτικής Αρχής, έδωσε η Ομάδα Έργου του ΣΒΑΚ η οποία απαρτίζεται από στελέχη Υπηρεσιών του Δήμου και συγκεκριμένα από τους:

 • Τάνια Γραμματικού – Υπεύθυνη Ομάδας Έργου ΣΒΑΚ
  Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Αυτεπιστασίας – Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
 • Ιωάννης Αναγνωστόπουλος – Μέλος Ομάδας Έργου ΣΒΑΚ
  Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος
 • Κοσμάς Κοσμίδης– Μέλος Ομάδας Έργου ΣΒΑΚ
  Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Κτιριακών Έργων – Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
 • Σάββας Κουγιουμτζόγλου – Μέλος Ομάδας Έργου ΣΒΑΚ
  Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Έργων Οδοποιίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
 • Μιχαήλ Παπαγιαννάκης – Μέλος Ομάδας Έργου ΣΒΑΚ
  Προϊστάμενος Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Φλώρινας
 • Νικόλαος Κωνσταντινίδης – Μέλος Ομάδας Έργου ΣΒΑΚ
  Ειδικός συνεργάτης Δημάρχου Φλώρινας

Εκ μέρους της συμβουλευτικής εταιρίας LEVER A.E. η οποία υποστηρίζει τον Δήμο στην διαδικασία εκπόνησης του έργου, παρόντες στην διαβούλευση ήταν οι:
• Κουτρουμπής Νικόλαος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος
• Μπάρμπας Γεώργιος, Πολιτικός Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος

Το συντονισμό της διαβούλευσης στο πλαίσιο της Β’ φάσης του ΣΒΑΚ ανέλαβε η υπεύθυνη της Ομάδας Έργου ΣΒΑΚ, κα. Τάνια Γραμματικού, πολιτικός μηχανικός, στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Στην διαβούλευση συμμετείχαν οι εξής φορείς της πόλης:

1) Όμιλος ενεργών νέων Φλώρινας – (εκπρόσωπος Κώστας Φιλιππίδης)
2) ΕΚΑΒ Φλώρινας – (εκπρόσωπος Σάββας Γιασσάς)
3) Τμήμα τροχαίας Φλώρινας- (εκπρόσωπος Δημήτριος Γκίνης)
4) Πυροσβεστική υπηρεσία Φλώρινας – (εκπρόσωπος Δημήτριος Φουντούκης)
5) ΚΤΕΛ Φλώρινας – (εκπρόσωπος Σοφία Φουδούλη)
6) Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Φλώρινας – (εκπρόσωπος Αγνή Σιδηροπούλου)

Στιγμιότυπο τηλεδιάσκεψης 2ης Διαβούλευσης ΣΒΑΚ Δήμου Φλώρινας

Την συζήτηση άνοιξε η κ. Γραμματικού η οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έκανε μια αναφορά στο στάδιο εκπόνησης του έργου. Ακολούθησε λεπτομερής παρουσίαση από τους εκπροσώπους της εταιρίας LEVER. Περιεχόμενο της παρουσίασης αποτέλεσε και την ατζέντα θεμάτων της συζήτησης:

1) Αποτελέσματα/συμπεράσματα Α’ σταδίου ΣΒΑΚ, υπό μορφή SWOT
2) Στρατηγικοί στόχοι, όραμα και εναλλακτικά σενάρια-κατευθύνσεις
3) Ιεράρχηση των σεναρίων βάσει χαρακτηριστικών και κριτηρίων από τους φορείς

Στην συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκόμενους, ώστε να τοποθετηθούν ανοιχτά ως προς τα παραπάνω. Ακολουθούν κατά σειρά οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων:

➢ Η κα. Σιδηροπούλου Αγνή, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Φλώρινας, πήρε τον λόγο, και αφού συνεχάρη την ομάδα έργου του ΣΒΑΚ για την οργάνωση του πλαισίου του έργου, ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι κάποιο από τα σενάρια μπορεί από μόνο του να συμβάλει στην συνολική εξυπηρέτηση και βελτίωση της κινητικότητας των κατοίκων αλλά το τελικό σενάριο θα πρέπει να αποτελεί κράμα και των τριών. Επίσης σχολίασε πως θα χρειαστεί περισσότερη μελέτη των σεναρίων και των χαρακτηριστικών τους για να μπορέσει να τα ιεραρχήσει ως προς την σημαντικότητά τους. Ακόμα σχολίασε πως είναι σημαντικό να υπάρξει προσεκτική συνέπεια και αξιολόγηση τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα προταθούν.

➢ Ο κος. Φιλιππίδης Κώστας, από τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, σχολίασε πως το σχέδιο ακολουθεί μια λογική συνέχεια. Θεωρεί πως το πρώτο σενάριο είναι ιδανικότερο και ανέφερε την ανάγκη σύνδεσης σημαντικών πόλων έλξης μετακινήσεων όπως κέντρα άθλησης και ψυχαγωγίας νέων, με ήπιες μορφές μετακίνησης όπως αστική συγκοινωνία ή διαμορφωμένες διαδρομές.

➢ Η κα. Φουδούλη, εκπρόσωπος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Φλώρινας, τόνισε πως όλα τα σενάρια έχουν θετικά χαρακτηριστικά, ωστόσο όπως σημείωσε, το δεύτερο σενάριο «Δυναμική ανάπτυξη μέσων μαζικής μεταφοράς» είναι αυτό που σχετίζεται κυρίως με την λειτουργία του φορέα που εκπροσωπεί. Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο σενάριο, ανέφερε πως ορισμένα χαρακτηριστικά του όπως εντατικοποίηση δρομολογίων και αναπροσαρμογή τους, μπορούν να τεθούν σε συζήτηση όπως και η ανάγκη διερεύνησης πηγών χρηματοδότησης τέτοιων παρεμβάσεων. Σχολίασε πως η υφιστάμενη επιβατική κίνηση, ειδικά στα δρομολόγια που εξυπηρετούν τα χωριά και τους οικισμούς περιφερειακά της πόλης της Φλώρινας, είναι ιδιαίτερα χαμηλή και πως αν με οποιεσδήποτε παρεμβάσεις που θα προτείνει το ΣΒΑΚ, αυτό αλλάξει, κατ’ επέκταση θα συμβάλει και στην μείωση της χρήσης των ΙΧ, της συμφόρησης και των προβλημάτων που αφορούν την στάθμευση.

❖ Η κα. Γραμματικού απεύθυνε ερώτηση στην κα. Φουδούλη σχετικά με το πότε οι αφετηρίες των γραμμών του ΚΤΕΛ θα τοποθετηθούν εκτός του αστικού ιστού της πόλης.

Η κα. Φουδούλη απάντησε ότι εκκρεμεί η απαλλοτρίωση ενός χώρου πλησίον των νεκροταφείων ώστε να μεταγκατασταθούν εκεί οι αφετηρίες των ΚΤΕΛ.
❖ Επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ο κύριος Παπαγιαννάκης, μέλος τη Ομάδας Έργου ΣΒΑΚ και προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, ανέφερε πως προβλέπεται χώρος εκτός πόλης για εγκατάσταση του υπεραστικού ΚΤΕΛ Φλώρινας μέσα από το ισχύον ΓΠΣ. Η έκταση βρίσκεται όπως ανέφερε, εντός σχεδίου και είναι ρυμοτομημένη και ανήκει στην κυριότητα του Δήμου. Ωστόσο δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια ανέγερσης κάποιου κτηρίου και εκκρεμεί να βρεθεί ένα τρόπος να περάσει στην κυριότητα της κοινοπραξίας του ΚΤΕΛ.

Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά στα επόμενα βήματα και με προτροπή από την ομάδα εργασίας του ΣΒΑΚ προς τους φορείς για διάδοση της διαδικτυακής δημοσκόπησης επιλογής σεναρίου στα μέλη τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους.

One thought on “Ολοκληρώθηκε η 2η Θεματική Διαβούλευσης Φορέων για το ΣΒΑΚ Δήμου Φλώρινας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s