Ολοκληρώθηκε η 1η Θεματική Διαβούλευσης Φορέων για το ΣΒΑΚ Δήμου Φλώρινας

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Φλώρινας αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται με σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες για την κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών στην πόλη για την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ΣΒΑΚ αποτελεί ο Συμμετοχικός Σχεδιασμός τους, ο οποίος περιλαμβάνει διαδικασίες Διαβούλευσης με φορείς και πολίτες του Δήμου.

Ο Δήμος Φλώρινας ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα και προδιαγραφές για την βιώσιμη κινητικότητα και παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του Covid-19, οργάνωσε και διεξήγαγε διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης την 1η Θεματική Διαβούλευση για το Σχέδιου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Φλώρινας, την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021.

Στην συνάντηση αυτή παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από την ομάδα μελέτης του Αναδόχου σχετικά με την έννοια της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και την αναγκαιότητα εκπόνησης της σχετικής μελέτης, παρουσιάστηκαν στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης του συστήματος μεταφορών στον δήμο και τονίστηκε η σημασία της ενεργούς συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών  τόσο στις διαβουλεύσεις όσο και στη συμπλήρωση των σχετικών ερωτηματολογίων και στην υποστήριξη της συλλογής των απαραίτητων δεδομένων. Σκοπός της 1ης  Συνάντησης ήταν η καταγραφή προβλημάτων και ευκαιριών που αφορούν την κινητικότητα και την μεταφορά αγαθών μέσα στον Δήμο Φλώρινας, μέσα από την σκοπιά των εμπλεκόμενων φορέων. Το παρόν από πλευράς Δημοτικής Αρχής, έδωσε ο Δήμαρχος της Φλώρινας Βασίλειος Γιαννάκης μαζί με την Ομάδα Έργου του ΣΒΑΚ η οποία απαρτίζεται από στελέχη Υπηρεσιών του δήμου και συγκεκριμένα από τους:

Η Ομάδα Έργου συμπληρώνεται και με μέλη της συμβουλευτικής εταιρίας LEVER A.E. η οποία υποστηρίζει τον Δήμο στην διαδικασία εκπόνησης του έργου. Παρόντες από την εταιρία LEVER A.E στην διαβούλευση ήταν οι κύριοι:

Κουτρουμπής Νικόλαος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος

Μπάρμπας Γεώργιος, Πολιτικός Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος

Το συντονισμό της 1ης διαβούλευσης στο πλαίσιο της Α’ φάσης του ΣΒΑΚ ανέλαβε η υπεύθυνη της Ομάδας Έργου ΣΒΑΚ, κα. Τάνια Γραμματικού, πολιτικός μηχανικός, στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου

Στην διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από σημαντικούς φορείς της πόλης.

Εκπρόσωποι συμμετεχόντων φορέων

α/αΦορέας-ΥπηρεσίαΕκπρόσωπος
1ΠΕΔΔΜΕλευθέριος Τοπάλογλου
2Τμήμα τροχαίας ΦλώριναςΔημήτριος Γκίνης
3Πυροσβεστική υπηρεσία ΦλώριναςΔημήτριος Φουντούκης
4ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΦλώριναςΣοφία Φουδούλη
5Σωματείο Ταξί ΦλώριναςΙωάννης Πεσιρίδης
6Εταιρεία Ραδιοταξί ΦλώριναΝάστος Ιωάννης
7Όμιλος ενεργών νέων ΦλώριναςΚώστας Φιλιππίδης
8Λέσχη πολιτισμού ΦλώριναςΓιώργος Αντωνιάδης
9Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ ΦλώριναςΑγνή Σιδηροπούλου
10Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Σχολή Καλών ΤεχνώνΓιάννης Ζιώγας

Στιγμιότυπο τηλεδιάσκεψης 1ης Διαβούλευσης ΣΒΑΚ Δήμου Φλώρινας

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος της Φλώρινας, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, έκανε λόγο για την σημασία που έχει η εκπόνηση ενός ΣΒΑΚ για έναν Δήμο και στις προκλήσεις αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτό το έργο. Αναφέρθηκε πολύ συγκεκριμένα στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση με την οποία πρέπει να γίνει ο μελλοντικός σχεδιασμός των μετακινήσεων στην Φλώρινα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το εγχείρημα του ΣΒΑΚ και τις παρεμβάσεις που προκύψουν.

Ακολούθησε μια παρουσίαση της έννοιας και της σημασίας του ΣΒΑΚ και του τρόπου εμπλοκής των φορέων και των πολιτών στο σχεδιασμό. Σκοπός της πρώτης παρουσίασης ήταν η αποσαφήνιση της φιλοσοφίας του ΣΒΑΚ, η παρουσίαση των προδιαγραφών, των βημάτων εκπόνησης του και των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από αυτή, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις διαφορές της σύγχρονης προσέγγισης των ΣΒΑΚ από τον παραδοσιακό συγκοινωνιακό σχεδιασμό που αδυνατούσε να δώσει μακροπρόθεσμες λύσεις στα προβλήματα της αστικής κινητικότητας. Παρουσιάστηκαν τα στάδια υλοποίησης του ΣΒΑΚ όπως έχουν προσαρμοστεί για τις ανάγκες του Δήμου Φλώρινας και έγινε αναλυτική περιγραφή στις διαδικασίες Συμμετοχικού Σχεδιασμού που περιλαμβάνονται σε αυτά. Οι φορείς ενημερώθηκαν για την αξία του συμμετοχικού σχεδιασμού και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα από την σωστή εφαρμογή του. Η παρουσίαση τελείωσε με το πλάνο συμμετοχής των φορέων όπως αυτό διαμορφώθηκε από την ομάδα έργου του ΣΒΑΚ και με το Σύμφωνο Φορέων.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης του συστήματος κινητικότητας όπως αυτή προέκυψε μέσα από δειγματοληπτικές αυτοψίες και μετρήσεις στο μεταφορικό δίκτυο της πόλης, στοιχεία που αντλήθηκαν από τους φορείς και κείμενα πολιτικής και παλιότερε μελέτες του Δήμου Φλώρινας. Η ανάλυση περιλάμβανε αξιολόγηση διαφορετικών τομέων κινητικότητας όπως στάθμευση, υποδομή πεζής μετακίνησης, ΜΜΜ, μηχανοκίνητη κυκλοφορία και υποδομή ποδηλάτου. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της διαδικτυακής έρευνας χαρακτηριστικών μετακίνησης η οποία βρίσκεται υπό εξέλιξη για τις ανάγκες του ΣΒΑΚ και με την παρακίνηση των φορέων να βοηθήσουν στην διάδοσή της.

Στην συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκόμενους ώστε να τοποθετηθούν ανοιχτά ως προς την υφιστάμενη κατάσταση της κινητικότητας στην πόλη της Φλώρινας. Ακολουθούν κατά σειρά οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων:

  • Ο κος. Φουντούκης Δημήτρης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πήρε πρώτος τον λόγο θίγοντας το ζήτημα της δυσκολίας πρόσβασης που αντιμετωπίζουν πολλές τα πυροσβεστικά οχήματα στην Φλώρινα. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα προκύπτει λόγω παράνομης στάθμευσης, αναφέροντας σαν παράδειγμα την οδό Καλλέργη όπου έχει παρατηρηθεί πολλές φορές το συγκεκριμένο φαινόμενο. Καταλήγοντας ανέφερε την σημασία που πρέπει να δοθεί στο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη προσβασιμότητα των οχημάτων έκτακτης ανάγκης στο δίκτυο της Φλώρινας και τόνισε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η επίλυση τους ζητήματος της στάθμευσης.
  • Η κα. Σιδηροπούλου Αγνή, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Φλώρινας, στην τοποθέτησή της στάθηκε στην δυσκολία των ατόμων με ειδικές ανάγκες να μετακινηθούν στην πόλη της Φλώρινας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
    • στο δίκτυο της Φλώρινας δεν υπάρχει καμία προσβασιμότητα σε χώρους εργασίας, πόλους έλξης και χώρους ψυχαγωγίας για τα ΑμεΑ.
    • Υπάρχουν πολλά ακατάλληλα πεζοδρόμια, χωρίς ράμπες σε πολλά σημεία και χωρίς οδεύσεις τυφλών με πολλά εμπόδια που καθιστούν την κίνηση των ΑμεΑ αδύνατη.
    • Η κακή συμπεριφορά οδηγών οι οποίοι παρκάρουν πάνω σε πεζοδρόμια, δυσχεραίνει την ήδη δύσκολη κατάσταση.
    • Τόνισε την ανάγκη επισκόπησης καλών πρακτικών από άλλες πόλεις του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας. Έκλεισε την ομιλία της, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα κακών περιπτώσεων στην Φλώρινα.
  • Ο κος. Ιωάννης Πεσιρίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Φλώρινας, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:
    • στο ζήτημα με την λαϊκή αγορά στην Φλώρινα, η λειτουργία της οποίας δυσκολεύει την κυκλοφορία στην περιοχή, τονίζοντας την ανάγκη διερεύνησης της δυνατότητας αλλαγής θέσης ή αλλαγής του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της.
    • στην ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου δημοτικού χώρου στάθμευσης.
  • Ο κος. Δημήτριος Γκίνης, εκπροσωπώντας το τμήμα τροχαίας της Φλώρινας, αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα:
    • Στο πρόβλημα διαχείρισης της κυκλοφορίας και ανεξέλεγκτης στάθμευσης τόσο στον χώρο της παραδοσιακής λαϊκής αγοράς όσο και αυτής που λειτουργεί παράλληλα (δόθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα προβληματικών σημείων όπως η στάθμευση επί της οδού Πέλλης). Ειδικότερα ως προς την τελευταία, τόνισε πως δεν υπάρχει κατάλληλη σήμανση. Επίσης αναφέρθηκε στην απουσία μέτρων ρύθμισης ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά την λειτουργία λαϊκής αγοράς και ιδιαίτερα της παράλληλης.
    • Ως προς τις ράμπες των ΑμεΑ, συμφώνησε με την κα Σιδηροπούλου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζει η κατάλληλη σήμανση με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανής στους οδηγούς η ύπαρξη ράμπας στο πεζοδρόμιο, ενώ υπάρχουν ζητήματα  ασυνέχειας του δικτύου προσβασιμότητας, όπως στην περίπτωση της οδού Ταγματάρχου Ναούμ όπου ράμπες υφίστανται μόνο στην μια πλευρά του οδοστρώματος. Οι διαβάσεις πεζών έχουν χωροθετηθεί μακριά από ράμπες ΑμεΑ
    • Ως προς τα ΜΜΜ, ανέφερε πως η αφετηρία αστικών λεωφορείων είναι σε επικίνδυνο σημείο, αφού βρίσκεται πλησίον δημοτικού σχολείου με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη η μετακίνηση παιδιών.
    • Το πρόβλημα της στάθμευσης είναι υψίστης σημασίας. Πρέπει να δοθούν λύσεις, όπως διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και χωροθέτηση θέσεων σε εσοχές.
    • Είναι σημαντικό να διερευνηθεί η δημιουργία οργανωμένου χώρου στάθμευσης που να εξυπηρετεί κυρίως τους επισκέπτες της πόλης.
  • Η κα. Σοφία Φουδούλη, εκπροσωπώντας το υπεραστικό ΚΤΕΛ, ανέφερε πως ο φορέας είναι διατεθειμένος να βοηθήσει στην διαδικασία εκπόνησης του ΣΒΑΚ με ότι τρόπο χρειαστεί. Μίλησε για κάποια προγράμματα που βρίσκονται υπό εξέλιξη σχετικά με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ και μπορούν να συνδυαστούν με τις παρεμβάσεις του ΣΒΑΚ, όπως η ανάπτυξη ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
  • Ο κος. Ζιώγας Γιάννης, εκπρόσωπος της Σχολής Καλών Τεχνών, τοποθετήθηκε συγκεκριμένα στο ζήτημα πρόσβασης από και προς την περιοχής της Σχολής. Όπως ανέφερε, για την πρόσβαση στην σχολή υφίσταται πεζοδρόμιο μεγάλου πλάτους με κατάλληλες υποδομές ΑμεΑ και με παράλληλο ποδηλατόδρομο επί της Λεωφόρου Μοναστηρίου, που όμως σταματάνε περίπου στο ύψος της οδού Κωτσοπούλου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεχής και εύκολη σύνδεση με το κέντρο της πόλης. Επίσης ανέφερε και την ανάγκη διερεύνησης της αναβάθμισης της υπάρχουσας ποδηλατικής υποδομής ώστε να μην γίνεται δυσπρόσιτη κατά τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας των χιονοπτώσεων.
  • Ο εκπρόσωπος της εταιρίας Ραδιοταξί Φλώρινας, κος. Νάστος Ιωάννης, έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της παιδείας αναφέροντας πως παράλληλα με την υλοποίηση των όποιων παρεμβάσεων προκύψουν από το ΣΒΑΚ, θα χρειαστεί να γίνουν και δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής και ειδικά στους νέους ώστε να αλλάξει η κυκλοφοριακή συνείδηση των μετακινούμενων.
  • Ο κος. Φιλιππίδης Κώστας, από τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, τόνισε τα εξής:
    • Οι εμπειρίες από νέους που επισκέπτονται το εξωτερικό ή από παιδιά άλλων χωρών που επισκέπτονται την Φλώρινα έχουν δείξει ότι κυκλοφοριακά υφίσταται στέρηση σε όλα τα επίπεδα.
    • Υπάρχει σαφής πρόβλημα προσβασιμότητας σε συνδυασμό με πρόβλημα διαχείρισης στάθμευσης και άναρχη δόμηση – κακή ρυμοτομία. Το αποτέλεσμα είναι άσχημο για την πόλη και δυσχεραίνει την τουριστική εικόνα της.
    • Είναι σημαντικό μέσα στην διαβούλευση να δοθεί λόγος στις νέες γενιές
    • Υπάρχει σοβαρή έλλειψη παιδείας
    • Οι σύγχρονη προσέγγιση στις ευρωπαϊκές πόλεις είναι η προτεραιότητα στους πεζούς.
    • Θα πρέπει να θυσιάσουμε κάτι για να το πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
    • Κάποιος επισκέπτης θα πρέπει να μπορεί να μπει και να παρκάρει ευκολά ώστε να κινηθεί στην πόλη. Καλή λογική η πρακτική των Park n ride.
    • Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα. Αυτό θέλει δουλεία και στοχευμένη εκπαίδευση σε πολύ νεαρές ηλικίες ήδη από το δημοτικό σχολείο.
  • Ο κος. Ελευθέριος Τοπάλογλου, από την Περφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε γενικότερα στην ανάγκη το ΣΒΑΚ να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης αστική στρατηγικής που να αντανακλά την ταυτότητα της πόλης. Υπογράμμισε πως, εφόσον η  Φλώρινα αποτελεί πόλη – πύλη της Ελλάδας, θα πρέπει να διερευνηθεί μέσω του ΣΒΑΚ η αύξηση της ελκυστικότητας και η τουριστική ανάπτυξη.
  • Η συζήτηση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του κου. Ιωάννη Αναγνωστόπουλου, μέλους τη Ομάδας Έργου ΣΒΑΚ και προϊστάμενο διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, ο οποίος επικρότησε τα σημαντικά ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων και τόνισε μεταξύ άλλων:
    • Την έλλειψη αστικό πράσινο παρά την οδό και την ανάγκη βελτίωσής του
    • Την ανάγκη οι κοινόχρηστοι χώροι να αντιμετωπιστούν ως χώροι με πολλαπλές χρήσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.
    • Το γεγονός ότι το μέγεθος την πόλης βοηθά στην στάθμευση περιφερειακά του κέντρου και την μετακίνηση με τα βάδισμα εντός πόλης.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με αναφορά, από την ομάδα έργου, των επόμενων βημάτων στην διαδικασία εκπόνησης και ιδίως την ανάγκη διάδοσης του διαδικτυακού ερωτηματολόγιου της έρευνας χαρακτηριστικών μετακίνησης και την υπογραφή του συμφώνου από τους φορείς.

Παρακάτω ακολουθεί μια παράθεση των σημαντικότερων προβλημάτων που αναφέρθηκαν στην διαβούλευση καθώς και των πρωταρχικών προτάσεων-στόχων που ανέδειξε η διαδικασία.

Προβλήματα:

  • Μεγάλο πρόβλημα ασφαλούς και απρόσκοπτης μετακίνησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Οι υφιστάμενες υποδομές στην πλειονότητά τους κρίνονται ακατάλληλες ή ανεπαρκείς και η προσβασιμότητα από και προς σημεία ενδιαφέροντος είναι υποβαθμισμένη για άτομα με δυσκολίες στην μετακίνηση.
  • Πρόβλημα διαχείρισης στάθμευσης στην πόλη. Το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης γεννά άλλα προβλήματα όπως δυσκολία προσβασιμότητας πεζών και ΑμεΑ, παρεμπόδιση διέλευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης, υποβάθμιση αισθητικής αστικού περιβάλλοντος.
  • Ανεξέλεγκτη κυκλοφορία και στάθμευση κατά την λειτουργία λαϊκών αγορών
  • Ασυνέχεια στην σύνδεση του κέντρου της Φλώρινας με άλλες σημαντικές χρήσεις γης
  • Έλλειψη κυκλοφοριακής παιδείας και αγωγής με αποτέλεσμα οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται να καταστρατηγείται.
  • Μειωμένο αστικό πράσινο στους δρόμους.

Προτάσεις-στόχοι:

  • Περιορισμό της παρόδιας στάθμευσης και δημιουργία δημόσιου οργανωμένου χώρου στάθμευσης (διερεύνηση πρακτικών όπως Park&Ride)
  • Βελτίωση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες μέσω επισκόπησης καλών πρακτικών από άλλες πόλεις
  • Ανάπτυξης της παιδείας και της κυκλοφοριακής αγωγής στους νέους
  • Ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον πεζό και αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ
  • Βελτίωση αστικού περιβάλλοντος και αισθητική ανάδειξη του χαρακτήρα της πόλης
  • Πλάνο οργάνωσης της κυκλοφορίας κατά την λειτουργία των λαϊκών αγορών